מנהג קדום וידוע, בין יתר מנהגי חודש אלול, הוא בדיקת מזוזות הבית. חודש אלול הוא חודש של התחדשות וחשבון נפש, בו אנו עורכים סיכום של שנה שלמה שעברה, שחלק ממנו בא לידי ביטוי בבדיקת המזוזות. למרות שבעבר נהגו לבדוק מזוזות רק לעיתים רחוקות, כיום, בגלל פגעי מזג האויר, כדאי להדר ולבדוק את המזוזות לפחות פעם בשנה - בחודש אלול.
להלן מספר דינים והלכות שחשוב שתדעו לפני בדיקת המזוזות שלכם:
-
בספר שולחן ערוך, לר' יוסף קארו, מובא: ''מצות עשה לכתוב פרשת שמע ופרשת והיה אם שמוע על קלף ובדיו, ולקבוע אותן על מזוזת פתח הבית, וצריך ליזהר בה מאוד, וכל הזהיר בה יאריכו ימיו וימי בניו, ואם אינו זהיר בה יתקצרו''.
-
בדיקת מזוזות יש לערוך רק אצל סופר סת''ם ירא שמים ומומחה בתחומו. בהלכות מזוזה ישנם דינים רבים שרק סופר מומחה יודע ולכן אין לסמוך על כל אחד.
-
כשאתם מורידים את המזוזות לבדיקה, חשוב שתציינו על השקית בה אתם מניחים אותה מאיזה חדר היא נלקחה, כך שתוכלו להשיב אותה למקומה לאחר הבדיקה.
-
בדקו בהזדמנות זו אם ישנם פתחים נוספים בבית המחוייבים במזוזה ואין לכם עדיין מזוזה בהם, כגון: מחסן, כניסה לחניה, חצר וכד'.
-
יש המהדרין שלא לשים את קלף המזוזה בתוך שקית ניילון, שלא יהווה חציצה בין המזוזה לבית. למרות זאת, רוב הפוסקים כתבו שאין לחוש לזה כלל, ואפשרי גם לכתחילה כדי לשמר המזוזה (חזו"א, יביע אומר, הגר"ח קנייבסקי).
-
כשמסירים את המזוזה כדי לבדוק את כשרותה ונמצא המזוזה פסולה - יש לקבוע אחרת במקומה ומברכים עליה: ''ברוך אתה… לקבוע מזוזה''. אם נמצאה המזוזה כשרה - אין לברך בשעה שמחזירים אותה למקומה.
דרגו את המאמר:
ממוצע (0 מדרגים)מקפידים על קריאת תהילים יומית, וזוכים בע"ה לישועות. להצטרפות לקבוצת הווטסאפ לחצו
תכנים שיעניינו אותך (מתחלף מדי יום בחצות)
מאת מוקד תהילים ארצי