דברו איתנו
חדשות יהדות

מדהים: נחשפו כתבי יד עתיקים בני למעלה מ360 שנה

מה היה כתוב בכתבי היד הנדירים?


22/02/22 | כ"א אדר א' התשפ"ב
תהילים

עוד לא מחוברים לכל הטוב שיש לנו להציע? התחברו עכשיו לקבוצות השונות וולתכנים הייחודיים שלנו ברשתות החברתיות! לחצו כאן >>>

 

כתבי היד הנדירים שהתגלו בשבוע האחרון מיוחסים לתלמידו של מרן רבי יוסף קארו זיע"א. החוקר אמנון נצר החזיק בהם שנים רבות, ולאחר פטירתו רכשה הספרייה הלאומית את הכתבים הנדירים.
הנתונים הראשונים מראים כי מדובר בכתבי יד עתיקים השייכים ליהדות פרס, וכעת הועברו למחלקת כתבי היד בספרייה הלאומית לזיהוי ורישום. בין הכתבים בלט מאוד כתב יד אחד, שנראה היה כי גילו עולה על שאר הכתבים. אולם יחד עם זאת, כתב היד לא היה ניתן לזיהוי- הוא היה מכוסה עובש וכתמים שחורים רבים שהדביקו את יריעות הקלף זו לזו באופן כזה שלא מאפשר לקרוא את הכתוב בהם.
בספרייה הלאומית לא אמרו נואש, וחוקרים רבים במחלקת השימור עמלו רבות כל תהליך ארוך שכולל ייבוש הקלפים העתיקים בכדי שתהיה אפשרות להפריד ביניהם, בעזרת חשיפה לאדים עם חומרים כימיים. לאחר מכן בוצע תהליך הפרדת הדפים אלו מאלו, ולבסוף- הרכבת הדפים מחדש באופן שניתן לקרוא בהם.
בתום התהליך המייגע התברר לחוקרים כי מדובר בקובץ חיבורים העוסק ברובו הגדול בהלכות שחיטה. בין הדפים נמצאו גם מספר חיבורים הכתובים בחריזה ומסכמים את ההלכות בצורת שירה.
המיוחד הוא, שבקובץ זה גילו החוקרים שלושה חיבורים הלכתיים חדשים שלא היו ידועים לפני כן, אחד מהם עוסק בהלכות טריפות, מפוסקים רבים ומגוונים, ובמקומות רבים הופיעה השורה: "מצאתי כתוב בספר מורי ורבי כמה"ר ר' יוסף קארו", החוקרים ייחסו זאת להשערה שאת הדברים כתב תלמידו הישיר של מרן ה'בית יוסף' זיע"א.
 “במסגרת העבודה המאומצת שמקיימים אנשי מחלקת השימור של הספרייה ,אנו פועלים מדי יום לשימור אוספי הספרייה", אומרת מרסלה סקלי, מנהלת המעבדה לשימור ושיקום ספרים ונייר בספרייה הלאומית. "לעתים קרובות מגיעים אלינו כתבי יד עתיקים בעלי חשיבות היסטורית ומחקרית ממדרגה ראשונה במצב קשה במיוחד. המאמצים של מחלקת השימור נועדו לייצב את מצב הפריטים, לתת להם תנאי אחסון נאותים ולתקן במידת הצורך תוך שימוש בשיטות ובחומרים המקובלים במקצוע, ובכך להבטיח את קיומם למעננו ולמען הדורות הבאים”.

 

מרתק: תכנת המחשב שיודעת לפענח כתבי יד עתיקים. צפו:

 

מחוברים רק לקבוצת ווטסאפ אחת מבית מוקד תהילים ארצי? יש לנו 4! לחצו על אחת מהן להצטרפות:
פרק תהילים יומי | הסגולה היומית | הלכה יומית לנשים | החיזוק היומי המעוצב

חדשות יהדות

שורד השבי משחזר את התקופה הקשה: "אני חוזר לחיים"

חדשות יהדות

שוקדי השבי משתקמים לאט: "מהגיהינום למקום הכי טוב שיש"

חדשות יהדות

הוריו של שורד השבי שחזר: "התחושה הייתה כמו תחיית המתים ממש"

חדשות יהדות

שורדי השבי משתפים: "דרשתי מהשובים לקבל תפילין, סידור ותנ"ך"

חדשות יהדות

אם החטוף בשיחה עם המחבל: 'הבן שלי תמיד בידיים של בורא עולם - וגם אתה בידיים של בורא עולם"

חדשות יהדות

שורדי השואה לשורדי שבי חמאס: "ברגע שבו שוחררתם - נולדתם מחדש"

חדשות יהדות

שורד השבי לרב הירש: "שנתיים האלה גרמו לי להבין שאני צריך להתחזק"

חדשות יהדות

זו התפילה הקצרה שתוסיפו עבור החזרת החללים החטופים

חדשות יהדות

אמו של החטוף במסר: "עם ישראל לא יכול להיות משועבד, פשוט לא יכול להיות עבד"

חדשות יהדות

השיחה המרגשת של הינוקא עם החטוף ששוחרר

חדשות יהדות

אשת התקשורת: "החטופים מזכירים לנו מי אנחנו באמת"

חדשות יהדות

הרב יצחק יוסף: זהו סכום פדיון כפרות השנה

חדשות יהדות

כיצד הגיב הגאון הינוקא כשקראו לו המלך המשיח?

חדשות יהדות

"קשה להאמין שלפני שנה עוד לא הייתי אדם חופשי": שורדי השבי ומשחותיהם ברגעי תפילה

חדשות יהדות

הרב הראשי בכנס בינלאומי: "אנו עם שרוצה ומחפש שלום, אך מי שמנסה להרוג אותנו - אנחנו נעמוד בכל כוחנו נגדו"

עוד מאמרי תוכן בנושא חדשות יהדות
X
  • © כל הזכויות שמורות